:: دوره 15، شماره 60 - ( 7-1397 ) ::
جلد 15 شماره 60 صفحات 130-111 برگشت به فهرست نسخه ها
فهم ساختار موضوعی قرآن کریم: روی‌کرد چند متغیّره اکتشافی
نجلا ثابت*1، سیّد مصطفی احمدزاده، مهدی جباری نوقابی
چکیده:   (488 مشاهده)
  در این مقاله، روشی­شناسی‌ِ کشف ساختار موضوعی قرآن کریم بر اساس یک ایده بنیادی در داده‌کاوی و شیوه‌های مرتبط با آن ارائه شده و آن این که در برخی از متون، فراوانی گونه‌های واژه‌ها، شاخص1[1]معتبری برای محتوای مفهومی آن‌ها است و این ویژگی، معیار معتبری برای طبقه‌بندی آن‌ واژه‌ها نسبت به یکدیگر فراهم می‌سازد. از این روش، برای کشف ارتباطات متقابل موضوعی میان سوره‌های قرآن کریم از طریق لحاظ نمودن فراوانی داده‌های واژه‌ایِ آن‌ سوره‌ها و سپس به کاربردن تحلیل خوشه‌ای به شیوه سلسله مراتبی، استفاده می­شود. نتایجی که در اینجا گزارش شده، نشان می‌دهد که روش­شناسی حاضر نتایج کاربردی2[2]در فهم قرآن کریم بر اساس معنی‌شناسی[3] واژه‌های قرآن کریم دارد.


1. برای دستیابی به محتوای مفهومی واژه­ها، شاخص­های گوناگونی باید مد نظر قرار گیرد. در این میان، نخستین شاخص و یکی از شاخص­های کمّی در این ساحت که زیر­ساختی برای شاخص­های کیفی به شمار می­آید، بررسی فراوانی گونه‌های واژه‌هاست. (مترجم)
2. هم­چنان که مؤلف تأکید کرده، این روش، یک روش کاربردی است و نتایج آن نیز سمت و سوی کاربردی دارد. لذا نباید از این روش انتظار داشت که به دایره­ی روش­های بنیادی وارد شود. به دیگر سخن، این روش، زمینه را برای روش­های بنیادی فراهم می­کند و مقدمه­ای برای ورود به روش­های بنیادی به شمار می­آید. (م.)
1. در معنی­شناسی زبانی به آن گونه از معنی توجه می­شود که درون زبانی است و واحدهای مطالعه­ی این نوع معنی نیز واژه و جمله به حساب می­آیند (صفوی، 1379، 46). (م.)
واژه‌های کلیدی: تفسیر موضوعی، روش‌شناسی ترکیبی، ساختارشناسی سوره‌ها، داده‌کاوی قرآنی
متن کامل [PDF 1133 kb]   (168 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/11/28 | پذیرش: 1397/7/10 | انتشار: 1397/7/10


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 60 - ( 7-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها